Kuinka taata hyvä sisäilma työpaikalla: Vinkkejä terveellisempään toimistoon

Kuinka taata hyvä sisäilma työpaikalla: Vinkkejä terveellisempään toimistoon

, by Niila Jurvelin, 2 min reading time

Hyvä sisäilman laatu työpaikalla on tärkeää paitsi työntekijöiden terveydelle ja hyvinvoinnille, myös tuottavuudelle ja työtyytyväisyydelle.

Kun työntekijät hengittävät puhdasta ilmaa, he voivat keskittyä paremmin, tuntevat vähemmän väsymystä ja kärsivät harvemmin hengitystieoireista tai päänsärystä. Tässä blogissa käymme läpi joitain käytännön toimenpiteitä, joilla voit parantaa työpaikkasi sisäilman laatua.

1. Tunnista ja poista ilmanlaadun heikentäjät

Ensimmäinen askel sisäilman parantamiseen on ymmärtää, mitkä tekijät voivat heikentää sitä. Tyypillisiä sisäilman saastuttajia ovat home, pöly, kemikaalit (kuten VOC-yhdisteet maaleista ja liimoista), sekä ulkoa tulevat saasteet ja allergeenit. Toimistoissa erityisesti on yleensä suuri määrä lastulevystä valmistettuja kaapistoja, pöytiä ja sermejä. Joissakin lastulevyissä käytetään formaldehydipitoista liimaa, joka aiheuttaa haihtuessaan kurkun ja silmien ärsytystä sekä päänsärkyä. Liiallinen ilmankosteus vauhdittaa lastulevyn formaldehydin haihtumista. Formaldehydin tunnistaa pistävästä hajusta.

2. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta

Kunnon ilmanvaihto on avain hyvään sisäilmaan. Nykyaikaiset ilmanvaihtojärjestelmät, kuten tulo- ja poistoilmanvaihto, auttavat varmistamaan, että vanha, saastunut ilma vaihtuu jatkuvasti puhtaaseen ulkoilmaan. Tämä ei ainoastaan poista epäpuhtauksia, vaan myös auttaa säätämään ilmankosteutta ja lämpötilaa, mikä lisää mukavuutta.

Mikäli toimistossasi ei ole mahdollisuuksia nykyaikaisen LTO-ilmanvaihdon toteutukseen, on WellAirFix tuloilmaventtiili mainio ratkaisu parantamaan ilmanlaatua. Katso tuote tämän artikkelin lopusta.

3. Pidä huolta ilmankosteudesta

Liian kuiva tai kostea ilma voi aiheuttaa monia terveysongelmia ja heikentää viihtyvyyttä. Ideaali ilmankosteus toimistoympäristössä tulisi olla 30–50%. Kosteuden säätelyyn voi käyttää kostuttimia tai ilmankuivaimia tarpeen mukaan.

4. Kasvit: Luonnon omat ilmanpuhdistajat

Huonekasvit voivat parantaa sisäilman laatua luonnollisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt kasvit, kuten rönsylilja, viirivehka ja aloe vera, voivat auttaa poistamaan ilmasta haitallisia kemikaaleja. Lisäksi kasvit lisäävät viihtyisyyttä ja voivat parantaa työympäristön estetiikkaa.

5. Säännölliset mittaukset ja seuranta

Sisäilman laatua on hyvä seurata säännöllisesti käyttämällä ilmanlaatumittareita, jotka mittaavat esimerkiksi hiilidioksidin pitoisuuksia, pienhiukkasia, radonia ja VOC-yhdisteitä. Näiden tietojen avulla voit tehdä tarvittavat säädöt ilmanvaihtojärjestelmään ja muihin ilmanlaatua parantaviin toimenpiteisiin.

6. Pidä taukoja ja tuuleta

Lyhyet, säännölliset tauot päivän aikana eivät ainoastaan edistä työhyvinvointia, vaan myös mahdollistavat hetkellisen tuulettamisen, joka voi parantaa huomattavasti sisäilman laatua. Taukojen aikana voi avata ikkunoita ja päästää raikasta ilmaa sisään, mikä auttaa "nollaamaan" työtilan ilman.

Ikkunoita ei kannata kuitenkaan avata mikäli ulkona oleva ilma on pölyistä tai täynnä allergeeneja, kuten siitepölyä. WellAirFix korvausilmaventtiili varmistaa, että ilma on puhdasta ja raikasta ilman tuuletusta.

Yhteenveto

Työpaikan sisäilman laadun parantaminen on investointi työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin. Pienillä, mutta johdonmukaisilla toimenpiteillä voit luoda terveellisemmän ja tehokkaamman työympäristön.

Muista, että työntekijöiden hyvinvointi heijastuu suoraan yrityksen menestykseen, joten sisäilman laatuun kannattaa panostaa.

Leave a comment

Leave a comment


Lue lisää sisäilmasta

  • Allergia - Mitä ne ovat ja miksi reagoimme niihin?

    , by Niila Jurvelin Allergia - Mitä ne ovat ja miksi reagoimme niihin?

    Read more 

  • WellAirFix sisäilmanlaadun mittauspalvelu tarjoaa apua sisäilmaongelmien paikallistamiseksi

    , by Niila Jurvelin WellAirFix sisäilmanlaadun mittauspalvelu tarjoaa apua sisäilmaongelmien paikallistamiseksi

    Read more 

  • Suodatinluokat ja ilmanvaihdon tehtävä

    , by Niila Jurvelin Suodatinluokat ja ilmanvaihdon tehtävä

    Read more 

Footer image

© 2024 Lastua

    Login

    Forgot your password?

    Don't have an account yet?
    Create account