Huomio toimituksiin liittyen! 23.5 - 2.6 välisenä aikana tilatut tuotteet lähetetään 3.6.2024
Alennuskoodilla: KOULUTUS saat -15% alennuksen tilauksesta 2.6 asti!

Katupöly ja sen vaikutukset terveyteen – kuin lievä korona?

Katupöly ja sen vaikutukset terveyteen – kuin lievä korona?

, Kirjoittanut: Niila Jurvelin, 1 min lukuaika

Kevät tuo tullessaan valon ja lämmön, mutta kaduille kertynyt pöly herättää myös huolta.

Monille meistä katupöly on keväinen harmi, joka saa aikaan aivastelua ja silmien kutinaa, mutta harvemmin pysähdytään miettimään, miten se todella vaikuttaa terveyteemme. Erityisesti kaupunkialueilla, joissa autoja on paljon ja ilmanvaihto kärsii rakennusten tiheydestä, katupöly voi olla merkittävä terveyshaaste.

Mitä katupöly sisältää?

Katupöly koostuu monista eri hiukkasista, joita syntyy liikenteessä, teollisuudessa ja luonnollisista lähteistä. Tienpinnasta irtoaa asfalttia, kumia ja muita materiaaleja, jotka sekoittuvat ilman epäpuhtauksiin. Keväisin, kun lumi sulaa ja paljastaa talven kertymät, pölymäärät kaduilla voivat kasvaa huomattavasti.

Terveyshaitat muistuttavat lievää koronaa

Katupöly voi aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka muistuttavat lievän koronavirustartunnan oireita. Tyypillisiä oireita ovat:

 • Nenän tukkoisuus ja vuotaminen
 • Kurkkukipu
 • Yskä
 • Silmien ärsytys ja kutina
 • Päänsärky

Nämä oireet ovat keholle tapa reagoida ja yrittää puhdistaa hengitysteitä pölystä. Erityisen alttiita oireille ovat astmaatikot ja muut keuhkosairauksista kärsivät henkilöt, joille katupöly voi aiheuttaa vakavampiakin hengitysvaikeuksia, kuten hengenahdistusta.

Miten suojautua katupölyltä?

Vältä ulkoilua pahimpaan pölyaikaan: Jos mahdollista, suosi sisätiloja erityisesti kuivina ja tuulisina päivinä, jolloin pöly pääsee helpoimmin liikkeelle.

Ilmanvaihdon suodattimet: Varmista, että ilmanvaihtojärjestelmäsi on puhdas ja suodattimet ovat laadukkaat. Tämä auttaa pitämään sisäilman puhtaampana.

Käytä hengityssuojainta: Erityisesti herkät henkilöt ja astmaatikot voivat hyötyä hengityssuojaimen käytöstä ulkona liikkuessa.

Pidä ikkunat kiinni pahimman pölyn aikana: Vaikka tuulettaminen on tärkeää, on joissakin tilanteissa parempi pitää ikkunat kiinni ja estää pölyn pääsy sisälle. Mikäli kuitenkin haluat varmistaa laadukkaan sisäilman myös pölyisinä aikoina on tuuletusikkunoihin saatavilla jälkiasennettavia tuloilmaventtiileitä, joissa laadukas suodatus estämään ilmansaasteiden ja pölyn tunkeutuminen huoneistoon.

Yhteenveto

Vaikka katupöly ei yleensä aiheuta yhtä vakavia terveysongelmia kuin koronavirus, sen aiheuttamat oireet voivat merkittävästi heikentää elämänlaatua keväisin.

Huolehtimalla hyvästä sisäilman laadusta ja suojautumalla asianmukaisesti voimme kuitenkin vähentää katupölyn kielteisiä vaikutuksia terveyteemme. Terveellisempi kevät alkaa ymmärryksestä siitä, miten ympäristömme vaikuttaa meihin ja kuinka voimme toimia aktiivisesti oman hyvinvointimme puolesta.

Lopuksi

Mikäli epäilet, että ilmanvaihtosi ei toimi tai huoneistoosi kulkeutuu allergeeneja ja katupölyä, voit tilata meiltä sisäilmanlaadun mittauksen.

Jätä kommentti

Jätä kommentti


Lue lisää sisäilmasta

 • Allergia - Mitä ne ovat ja miksi reagoimme niihin?

  , Kirjoittanut: Niila Jurvelin Allergia - Mitä ne ovat ja miksi reagoimme niihin?

  Lue lisää 

 • WellAirFix sisäilmanlaadun mittauspalvelu tarjoaa apua sisäilmaongelmien paikallistamiseksi

  , Kirjoittanut: Niila Jurvelin WellAirFix sisäilmanlaadun mittauspalvelu tarjoaa apua sisäilmaongelmien paikallistamiseksi

  Lue lisää 

 • Suodatinluokat ja ilmanvaihdon tehtävä

  , Kirjoittanut: Niila Jurvelin Suodatinluokat ja ilmanvaihdon tehtävä

  Lue lisää 

Footer image

© 2024 Lastua

  Kirjaudu sisään

  Unohtunut salasana?

  Joko sinulla on käyttäjätili?
  Luo tili